Siirry suoraan sisältöön

Lamppujen käsittely

Lamppu-SER:iin kuuluvat kaikki kuluttajien käytöstä poistamat lamput lukuunottamatta hehku- ja halogeenilamppuja. Hehkulamput ja halogeenilamput kuuluvat sekajätteeseen.

Vastaanottopisteistä kerätyt lamput toimitetaan yhteistyökumppanin kierrätyslaitokseen. Käsittelyprosessissa loisteputket murskataan kemikaaliliuoksessa, joka sitoo putkissa olevan elohopean. Metallinen elohopea muutetaan elohopeasulfidiksi, joka on sen tavallisin esiintymismuoto myös kallioperässä.

Metalli ja lasi pestään ja seulotaan. Metalli ja lasi toimitetaan uusioraaka-aineiksi lasivilla- ja metalliteollisuuteen. Yli 90 prosenttia loisteputkien lasista ja materiaalista erotellaan jatkokäyttöä varten. Ainoastaan elohopeasulfidi päätyy loppusijoitukseen. Metallin ja lasin elohopeapitoisuus analysoidaan säännöllisesti.

Kierrätettyjä energiansäästölamppuja hyödynnetään energiantuotantoon.

Vuonna 2021 lamppuja kierrätettiin 784,2 tonnia. EU:n edellyttämä 65% keräysastevaatimus ylittyi roimasti, sillä se oli lamppujen osalta 126%. Hyödyntämiselle asetetut vähimmäistavoitteet saavutettiin lamppuluokissa.

Loisteputkien lasimurska saadaan uudelleen esimerkiksi teollisuuden käyttöön. Kuva: Fortum Waste Solutions.
Loisteputkia valmiina käsittelyyn. Kuva: Fortum Waste Solutions.