Siirry suoraan sisältöön

Valtuutettu edustaja

Yrityksen, joka myy sähkö- ja elektroniikkalaitteita suoraan loppukäyttäjälle toiseen Euroopan maahan, tulee nimetä myynnin kohdemaahan valtuutettu edustaja. Näin toimimalla yritys huolehtii laissa säädetyistä tuottajavastuuvelvoitteistaan, eli osallistuu laitteiden kierrätys- ja jätehuoltokustannuksiin ulkomailla.

Elker voi toimia valtuutettuna edustajana ulkomaille rekisteröityneelle yritykselle, joka maahantuo tai valmistaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita, tai myy laitteita omalla tavaramerkillään Suomessa. Vastaavasti suomalaisen yrityksen, joka myy tuotteita toiseen jäsenmaahan etäkaupalla, tulee rekisteröityä paikalliseen tuottajayhteisöön ja nimetä valtuutettu edustaja kaikkiin niihin jäsenmaihin, mihin tuotteita myy. Lue lisää: Eurooppalainen yhteistyö

Elker huolehtii valtuutettuna edustajana ulkomaisen yrityksen puolesta kaikista tuottajavastuuseen liittyvistä velvoitteista, kuten jätehuollosta ja seurantatietojen raportoinnista viranomaiselle. Ulkomainen yritys raportoi Elkerille neljännesvuosittain Suomen ja Ahvenanmaan markkinoille saattamiensa laitteiden määrän Elkerin raportointijärjestelmässä.

Ulkomainen yritys, joka on valtuuttanut Elkerin edustajakseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden osalta, voi raportoida samalla valtuutuksella myös paristot ja akut (pois lukien suuret teollisuusakut). Emoyhtiön on mahdollista rekisteröityä ja raportoida tytäryhtiöidensä puolesta Suomessa, jolloin vain emoyhtiö rekisteröidään. Tytäryhtiöt ilmoitetaan Elkerin jäsenpalveluille erillisellä tytäryhtiöilmoituksella. Sopimus valtuutetun edustajan ja yrityksen välillä voidaan siirtää toiselle yritykselle, mikäli yritys esimerkiksi sulautuu toiseen yritykseen.

Elkerin valtuutus tapahtuu kirjallisesti ja siihen tarvittavat dokumentit saat Elkerin jäsenpalveluista jasenpalvelut (a) elker.fi.

”Ulkomaisella etämyyjällä tarkoitetaan ulkomaille sijoittautunutta toimijaa, joka myy suoraan suomalaisille käyttäjille tuottajavastuun alaisia tuotteita.”

Pirkanmaan ELY-keskus, tuottajavastuun valvova viranomainen