Siirry suoraan sisältöön

Hoida tuottajavastuu liittymällä tuottajayhteisöön

Yritys voi hoitaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuunsa liittymällä SELT ry:hyn, ICT-tuottajaosuuskuntaan tai FLIP ry:hyn. Tuottajayritys liittyy siihen tuottajayhteisöön, jonka toimialaan yrityksen tuotteet pääasiassa kuuluvat.

Tuottajayhteisöt ovat tuottajien perustamia yhteisöjä. Yhteisön jäsenenä tuottajayritys pääsee hyödyntämään kierrätyspalvelujen yhteishankintojen kautta syntyviä hallinnollisia, volyymi- ja logistiikkaetuja sekä vaikuttamaan näiden palvelujen hankintapäätöksiin. Elker Oy on tuottajayhteisöjen SELT ry:n, ICT-tuottajaosuuskunnan ja FLIP ry:n perustama ja yhteisesti omistama palveluyhtiö, joka vastaa tuottajavastuuvelvoitteiden käytännön toteuttamisesta. Jäsenyritys tekee kuitenkin tuottajavastuun siirtosopimuksen tuottajayhteisön (SELT, ICT tai Flip) kanssa.

Suomessa rekisteröidyt yritykset

Suomessa rekisteröitynyt yritys hoitaa tuottajavastuun helpoiten liittymällä siihen tuottajayhteisöön, jonka toimialaan yrityksen tuotteet pääasiassa kuuluvat. Jos tuotteet edustavat eri laiteluokkia, yritys liittyy siihen tuottajayhteisöön, jonka edustamia laiteluokkia yrityksellä on eniten. Varsinainen jäsenhakemus tehdään tuottajayhteisön sivulla.

SELT ry vastaa muun muassa kodinkoneiden, valaistuslaitteiden, sähkö- ja elektroniikkatyökalujen, jäähdytettyjen automaattien, lelujen ja vapaa-ajan laitteiden tuottajavastuusta.

ICT-tuottajaosuuskunta -TY vastaa tieto- ja teleteknisten laitteiden sekä kuluttajaelektroniikan (ml. aurinkopaneelit) tuottajavastuusta.

FLIP ry vastaa lamppujen tuottajavastuusta.

Kotimaisen kannettavien paristojen ja akkujen tuottajan tulee liittyä Recser Oy:n jäseneksi ja lyijyakkujen tuottajan Akkukierrätys Pb Oy:n jäseneksi.

Ulkomaiset yritykset

Toiseen Euroopan maahan etämyyntiä harjoittavan tuottajan on rekisteröidyttävä paikalliseen tuottajayhteisöön myynnin kohdemaassa ja nimettävä kyseiseen maahan valtuutettu edustaja, joka huolehtii tuottajavastuun velvoitteista tuottajan puolesta kyseisessä jäsenvaltiossa. Elker voi toimia valtuutettuna edustajana ulkomaille rekisteröityneelle yritykselle, joka maahantuo tai valmistaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita tai myy laitteita Suomeen. Lue lisää: Valtuutettu edustaja EU-etämyyjille

Suomalainen yritys, joka tekee kauppaa muihin Euroopan maihin

Elkerin kansainväliset yritysasiakkaat voivat kumppaniverkostomme kautta huolehtia sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä pienakkujen ja paristojen tuottajavastuusta 30 maassa. Elker kuuluu eurooppalaiseen yhteistyöverkostoon WEEE Europe AG:hen, jonka edustajat ovat kunkin maan lainsäädännön ja käytäntöjen parhaita asiantuntijoita. Lue lisää: Elkerin eurooppalainen yhteistyöverkosto