Siirry suoraan sisältöön

Tuottajavastuun huolehtiminen Euroopassa

Elkerin kansainvälinen yritysasiakas voi huolehtia sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä pienakkujen ja paristojen tuottajavastuusta kumppaniverkostomme kautta 30 muussa Euroopan maassa.

Tuottajavastuun hoitaminen on lakisääteinen velvollisuus kaikissa EU-maissa sekä Iso-Britanniassa, Norjassa ja Sveitsissä. Lain mukaan näihin maihin etämyyntiä harjoittavan tuottajan on rekisteröidyttävä paikalliseen tuottajayhteisöön ja nimettävä valtuutettu edustaja, joka huolehtii tuottajavastuun velvoitteista tuottajan puolesta kyseisessä jäsenvaltiossa paikallisten lakien mukaan.

EU-etämyynnillä tarkoitetaan suoraan loppukäyttäjälle toiseen maahan tapahtuvaa myyntiä. Loppukäyttäjä voi olla yksityishenkilö tai yritys, mutta ratkaisevaa on, että loppukäyttäjä ostaa omaan käyttöönsä, eikä esimerkiksi jälleenmyy. Valtuutettu edustaja ei ole myyntiketjuun liittyvä toimija, vaan se voi olla esimerkiksi paikallinen SE -laitteiden tuottajayhteisö tai palveluyhtiö, joka organisoi käytöstä poistuvien laitteiden keräyksen ja kierrätyksen. Mikäli kohdemaan lainsäädäntö ei edellytä valtuutetun edustajan nimeämistä, yritys rekisteröidään paikalliseen tuottajayhteisöön. Suomalainen EU-etämyyntiä tekevä yritys raportoi markkinoille saatetut laitemäärät valtuutetulle edustajalle tai paikalliselle tuottajayhteisölle, joka ilmoittaa kilomäärät paikalliselle viranomaiselle. Viranomainen taas raportoi Euroopan komissiolle.

Yrityksen tulee rekisteröityä erikseen jokaiseen myynnin kohdemaahan, koska lainsäädäntö ja käytännöt vaihtelevat hieman maittain. Asia on mahdollista hoitaa yhden luukun periaatteella yhteistyökumppanimme kautta. Elker kuuluu eurooppalaiseen yhteistyöverkostoon weee Europe AG:hen, jonka jäsenet ovat kunkin maan lainsäädännön ja käytäntöjen parhaita asiantuntijoita. Kumppanit ovat Elkerin tavoin voittoa tavoittelemattomia organisaatioita. WEEE Europe auttaa yrityksiä rekisteröitymään eri maihin ja tarjoaa portaalin, jossa yritys voi raportoida yhdellä kertaa useaan eri maahan.

WEEE Europe AG:n hintatiedustelut ja yhteydenotot info (a) weee-europe.com

weee Europe AG:n jäsenet ja yhteistyökumppanit:

Itävalta: UFH

Belgia: paristot Bebat, SER Recupel

Bulgaria: Ecobultech / Ecobulbatterien

Kypros: WEEE Cyprus

Tsekin tasavalta: Asekol

Tanska: Elretur

Viro: EES-Ringlus

Ranska: paristot Corepile, SER Ecosystem

Saksa: ZENTEK

Kreikka: Appliances Recycling S.A (valtuutettu edustaja AMMON OVIS)

Irlanti: WEEE Ireland (valtuutettu edustaja Harvard Consulting)

Italia: ERION (valtuutettu edustaja Avv. Maurizio Iorio)

Latvia: Latvijas Zaļais punkts, JST

Liettua: EGIO

Luxembourg: Ecotrel/Ecobatterien

Alankomaat: paristot Stibat, SER Wecycle

Norja: NORSIRK

Puola: Asekol

Portugali: Electrao (valtuutettu edustaja 3Drivers)

Romania: ecotic

Slovakia: ASEKOL

Slovenia: ZEOS d.o.o.

Espanja: Ecotic (valtuutettu edustaja Gestec)

Ruotsi: El-Kretsen

Sveitsi: paristot Inobat, SER SENS SWICO

Iso-Britannia: REPIC