Siirry suoraan sisältöön

Pakkausten tuottajavastuu laajenee

Miljoonan euron liikevaihtorajan poistumisen myötä pakkausten tuottajavastuu laajenee koskemaan myös niitä 30 000 yritystä, jotka aiemmin jäivät pakkausalan tuottajavastuun ulkopuolelle. Muutokset astuvat voimaan 1.1.2024, eli yritysten on liityttävä tuottajayhteisöön 31.12.2023 mennessä.

Pakkausten tuottajavastuu koskee yrityksiä, jotka pakkaavat Suomessa, maahantuovat pakattuja tuotteita Suomeen tai myyvät tuotteitaan Suomeen etäkaupalla. Yritys vastaa pakkauksistaan myös silloin, kun sen tuotteiden pakkaaminen tai logistiikka on ulkoistettu toiselle yritykselle. Jatkossa pakkauksen tuottajaksi katsotaan niiden valmistaja tai maahantuoja, ei pakkauksia käyttävä liike, ellei se ole myös valmistaja tai maahantuoja.

Tarkista Tuuri -chatbottilla, koskeeko pakkausten tai muiden tuottajavastuun alaisten tuotteiden tuottajavastuu yritystäsi. Tuuri aukeaa automaattisesti Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajavastuuta koskevilla sivuilla.

Helpoiten hoidat tuottajavastuun liittymällä jäseneksi alan tuottajayhteisöön palveluyhtiö Rinki Oy kautta. Suomessa toimii kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Kaikki kolme tahoa antavat myös lisäneuvoa pakkausalan tuottajavastuukysymyksissä.

Tuottajan tulee huolehtia tuottajavastuuvelvoitteensa kaikkien tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteiden osalta. Sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajien tulee useimmiten huolehtia tuottajavastuu esimerkiksi pakkausten sekä paristojen ja akkujen osalta. Tuottajavastuu laajenee tulevaisuudessa, sillä sen piiriin on tulossa uusia tuotteita kuten tekstiilit.