Rikkinäiset tai muuten tarpeettomiksi jääneet sähkö- ja elektroniikkalaitteet eivät kuulu sekajätteeseen. Ne voi palauttaa ilmaiseksi yli 400 paikassa Suomessa. Palautathan laitteesi viralliseen keräyspisteeseen, josta ne päätyvät luotettavan tahon käsittelyyn ja kierrätykseen.
Lisätietoa SER:n käsittelystä ja kierrätyksestä löydät SER-kierrätys -sivuilta.
Sieltä löytyvät myös kauppakeräysohjeet kaupoille.
Löydä virallinen keräyspiste täältä: kierratys.info ja yrityslaitteiden vastaanottopisteet täältä.
Huolehdi henkilökohtaisista tiedoistasi myös laitteen käytön jälkeen.
Puhelimien, tietokoneiden tai vaikkapa älysormusten kierrätys kannattaa hoitaa tietoturvallisesti SEIFFI:llä. Saat sähköpostiisi todistuksen, kun laitteen tiedot on tuhottu ja laite on asianmukaisesti kierrätetty.
Tietoa sisältävän laitteen turvallinen palautuspiste löytyy myös uusia laitteita myyvistä kaupoista. Kysy kauppiaaltasi mahdollisuudesta palauttaa muistia sisältävä laitteesi lukittuun data-SER -astiaan.
Muistilista palauttajalle
Poista pölynimureista pölypussit.
Poista valaisimista hehkulamput ja loisteputket. Lue lisää: Näin käsittelemme lamput
Poista paristot ja akut laitteista ja palauta ne paristokeräykseen.
Palauta kaikki laitteet ja lamput ilman pakkauksia.
Tulostimista ja kirjoittimista ei tarvitse poistaa väripatruunoita tai -kasetteja.
Kierrätä paristot oikein
Laatikossasi piilotteleva, lattialle tipahtanut tai sekajätteen sekaan hautautunut akku tai paristo on turvallisuusriski, joka kannattaa ottaa tosissaan. Käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto voi herätä vahingoittuessaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja jopa räjähtäen syttyä palamaan.
Zombiakkuvaaran välttämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi suosittelemme irrottamaan kaikki akut ja paristot laitteesta heti, kun se lakkaa toimimasta tai laitetta ei enää tarvita. Paloturvallisuuden vuoksi, teippaa paristojen navat ja vie akut ja paristot viipymättä niille tarkoitettuihin keräysastioihin kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.